Barnevennlige feriemål i Europa?

Barn

For mange så betyr ferie også å ligge og deile seg i en strandstol, mens sola steiker og barna bader. Kanskje tar man seg en pils, eller bestiller noe godt å spise. En del av regnestykket er at man helst reiser til et lavkostland, hvor man kan bo og spise billig, for å gjøre opp for de noe større reisekostnadene det innebærer å ta med seg familien på fly.

I den samme ånden velger da også de fleste å begrense reisen til et land i Europa, eller muligens til Tyrkia, eller til Egypt, som kan love mye av det samme. Den gode tommelfingerregelen for deg som er ute etter en billig ferie, som samtidig også er barnevennlig, er at du betaler mindre for oppholdet etter hvert som du beveger deg østover, men at dette også gjør ting relativt mindre sikkert. Det samme kan man si om du velger å krysse Middelhavet, for å feriere i Nord-Afrika.

Som regel er det lurt å holde seg i vest

Som regel er de etablerte vestlige ferielandene i Europa det bedre valget, når det kommer til kvalitetssikkerhet og forståelse om hva som er bra. Spania er det ferielandet som definitivt ranker best i Norge, og grunnen til det er jo blant annet at vi har etablerte tradisjoner for å reise dit, og at spania etter hvert har fått en meget god standard på det som tilbys.

Videre er det et godt støttenettverk for nordmenn i disse områdene. Det finnes flere konsulater som hjelper norske statsborgere om de skulle havne i trøbbel, og det finnes mange fastboende nordmenn, hvor av mange arbeider i bransjer relatert til turisme. Dertil finnes det flere norske skoler i området, og en norsk sjømannskirke.

I de større strandbyene ved den spanske Middelhavskysten, som Marbella eller Malaga, så vel som lengre nord ved kysten, i Torrevieja eller Alicante, så vel som i Benidorm, finnes det også mange gode tilbud for barnefamilier og barn.

Hovedmålet er som regel å unngå de verste party-strøkene, hvor litt eldre barn drikker for mye alkohol, og spiller høy musikk til langt på natt, noe som absolutt er mulig i alle disse byene. Her finnes det kilometer på kilometer med sandstrender, muligheter for å kjøpe is og diverse gøyale aktiviteter som barn kan være med på. De fleste hoteller eller bo-områder for turister, har organisert barnepass, hvor barna kan tas med på utflukter, eller hvor de kan kose seg under oppsyn av voksne.

Andre, mindre tradisjonelle feriebyer for barnefamilier

Selvfølgelig kan det bli kjedelig å besøke veldig godt koloniserte ferieområder, hvor man kan kjøpe brunost og VG i butikken, og mange er kanskje ute etter noe som både er billigere og mindre vanlig. Sannheten er likevel at det lønner seg med pakketurisme, men at dette kan fås billigere om du velger å gå lenger østover. De greske øyene er et godt alternativ, hvor du i dag kan få gode hotellopphold til en billig penge. Steder som Kos eller Lesbos har også lange tradisjoner med å ta imot turister, og det finnes mange områder hvor det går helt fint å ha med barna.

Balkanhalvøya er et uvanlig feriemål for norske familier, men som regel er det billig og bra.

Områder som færre nordmenn besøker, befinner seg litt lenger nord for Grekenland. Her finner man den tidligere østblokkens turistområder. I dag har disse faktisk også blitt veldig fine. Spesielt å anbefale er kanskje Balaton i Ungarn. -En stor ferskvannssjø med bølger og middelhavsklima. Den blir fort varm siden den er så grunn, og var lenge det mest yndede feriemålet for DDR-borgere, som dro dit på bilferie. Dertil kan både den Dalmatiske Kysten, så vel som Svartehavskysten anbefales, så lenge man holder seg unne kriselandet Albania. Dubrovnik er et godt utgangspunkt for ferie ved den dalmatiske kysten, mens Constanta er et fint utgangspunkt for ferie ved Svartehavet. Om du reiser med familie, så er Mamaia bydelen det beste valget. Om du vil ha mindre folk rundt deg kan du dra lenger nordover, til tettstedet Sfantu Gheorghe.