De 10 kulturelle høydepunkt som man definitivt burde få med seg på en rundreise i Europa

Det finnes mye gøy, spennende og fascinerende som man kan få med seg i Europa. Derfor er det på mange måter litt urettferdig å bare sette opp en ti på topp-liste over steder og ting som det virkelig er verdt å få med seg

1 Besøk Berlin og nyt av byens kulturliv

Berlin har lenge vært en av de mest pulserende byene i hele Europa, med en gedigen variasjon av tilbud. Bydelen Friedrichshein huser blant mange andre ting en av verdens største nattklubber. Klubben Bergheim ligger i en gammel Traktorfabrikk, og huser hele syv dansegulv hvor det spilles et utvalg av house, techno og elektronika. Festen starter gjerne på torsdag kveld, og avsluttes igjen på mandag morgen. Uvant for mange nordmenn som er vant med at klubber stenger klokken ett på natten.

Men ta deg gjerne bedre tid enn det. Berlin er langt mer enn nattklubber og puber. Ta turen innom byens sentrum, og spaser fra motebutikk til motebutikk, eller ta en tur innom en av byens mange museum. Her kan du vandre gjennom byportene til de gamle Babylon, eller se et hellensk tempel i restaurert tilstand.

2 Sentrum av Praha er blitt et mylder av liv

Praha er på mange måter det som Berlin var for 10 år siden. Det er fortsatt litt røffere, og byen satser hardt på party-turisme. Blant annet er et av stegene å legalisere salg og bruk av marihuana, samtidig som gamlebyen er full av steder hvor du kan smake på veldig mange forskjellige typer øl.

Dertil er Praha også en av Europas kulturhøvedstader. Det kan lønne seg å ta en spasertur gjennom gamlebyen, for å se på kriker og byggverk, for så å avslutte turen fra ett av utsiktspunktene på byens festning og slott.

3 Besøk Venedig

Venedig kan være litt trangt, og hele gamlebyen er en eneste stor turistmølle, men likevel er det vakkert. Pågangen er stor, noe som har resultert i at turister kun slippes inn kvote-vis, og mot betaling, men det er likevel verdt turen, om man tar seg tid til kunsthistoriske museum og vakre kirkebygg

4 Hellas byr på seg selv

Det er blitt langt billigere å besøke Hellas, og det er noe som du burde benytte deg av. Ikke minst finnes det et vel av arkeologiske skatter i Athen, og i mange av de andre byene. Dertil er det mulig å kombinere kulturpakka med øyhopping og late dager på stranda, noe som burde gjøre alle fornøyde.

5 Shopping i London er et must

London, den Britiske hovedstaden kan by på stor variasjon, enten det kommer til klassisk musikk i Royal Albert Hall, eller til skitten punk i området rundt Camden Road. Valgmulighetene er store, og selv om nattlivet er noe begrenset av drakoniske sjenketider, så finner men nok av gøye aktiviteter. Du kan for eksempel kombinere hele besøket med en autentisk engelsk fotballkamp.

6 Reis til Spania for matens skyld

Spanias byer har mye å by på når det kommer til god mat, og om du ikke har smakt på Gambas al Pilpil enda, så er det noe som du definitivt må prøve. Det er bedre enn både tapas og lufttørket fjellskinke, sammen med et godt glass okseblod.

7 Napoleons-krigenes museum i Leipzig

Kulturbyen Leipzig tar imot deg med åpne armer. Her kan du besøke et av de mest monumentale byggverkene i Europa, som samtidig får langt mindre oppmerksomhet. Monumentet ble bygget for hundre år siden, som et minnesmerke over Folkeslaget utenfor Leipzig. Kolossen er høyere en Frihetsstatuen, og vekker minner om en dverghule fra Tolkiens verden. Dertil er det alltid billig å besøke operaen i Leipzig, i alle fall om du tar restplassene like før forestillingen.

8 Roma er noe som man må oppleve

I Roma er det ruinene som gjelder. Etterlatenskapene til det romerske imperiet er spredd utover hele byen. Hele besøket kan kombineres med gode spagettiretter og en bedre italiensk vin, så vel som verdens beste pizza, på en av byens mange fortauskafeer. Men husk, tiden for å gå på restaurant er gjerne klokken 10 på kvelden.

9 Paris er noe for elskende par

Den evige lyse byen Paris er et yndet mål for de mer romantiske. God mat og underholdning er garantert, mens det fort også kan lede til at man spaserer rund i parken som omgir Eiffeltårnet. Mens man først er i byen, så kan man også besøke Louvre, for å overvære mange av verdens største kunstskatter. Men husk at det kan ta noen dager å få sett alt.

10 Om du ikke har fått nok av Frankrike er Carcassonne neste stopp

I denne middelalderbyen er det en stemning og en omgivelse som fyller hjertet med ren glede. Så nyt oppholdet med litt stinkende gammel ost, fersk loff, og et deilig glass med vin fra dette overveldende kulturlandskapet som utfolder seg under den gamle klippefestningen.